vineri, 1 aprilie 2011

Demonstratie ca naratiunea ”Baltagul” este roman

Autorul naratiuni “Baltagul” este Mihail Sadoveanu care este creator de opere epice in proza. Naratiunea “Baltagul” a aparut in 1930 si este un adevarat epos al lumii arhaice romanesti, care pastreaza de veacuri aceleasi ocupatii si obiceiuri. k3l2lm
Mihail Sadoveanu care a trait intre anii 1880-1961 a elaborat in peste cinci decenii de activitate literara, vasta proza sadoveniana evoca viata si firea taranului roman (“Hanul Ancutei”, “Dureri inabusite” precum si “Baltagul”), frumusetea naturii (“Tara de dincolo de negura”, “Valea frumoasei”), trecutul eroic (“Creanga de aur”, ”Fratii Jderi”, ”Zodia Concerului” sau “Vremea Ducai-Voda”, “Neamul Soimarestilor”, “Nicoara Potcoava”)
Dupa cum spune Tudor Vianu “Mihail Sadoveanu a fost cel mai fecund scriitor roman. A fost un om reprezentativ al poporului nostru, al puteri lui de creatie, al aspiratiilor lui. In Sadoveanu, poporul romans-a cunoscut pe sine si s-a inteles mai bine”
Romanul este opera epica in proza, culta, de mare intindere cu o actiune complexa si complicata, cu personaje numeroase, oferind o imagine ampla si profunda a vieti. Naratiunea “Baltagul” este o opera epica in care Sadoveanu isi exprima gandurile si sentimentele direct si indirect prin actiune si cu ajutorul personajelor. El se ataseaza de subiect si marcheaza obiectiv intamplarile desfasurate intr-un anumit timp si spatiu ( Intr-o toamna tarzie a secolului XIX intr-un sat de munte) caracterizate prin mobilitate ( Drumul facut de Vitoria Lipan in cautarea sotului ei ).
In naratiune mai gasim si modurile de expunere cum ar fi naratiunea imbinata cu descrierea precum si dialogul si monologul interior. Sadoveanu a umplut naratiunea “Baltagul” de un numar mare de personaje caracterizate prin complexitate si prin rol individual deosebit in desfasurarea actiuni. El ne da o imagine ampla a existentei, infatisand modul de viata al oamenilor de la munte, precum si obiceiurile, traditile lor.
Naratiunea “Baltagul are caracter epic, prin actiunea complexa si numarul mare de personaje si prin aspectelle infatisate. De aici deducem ca naratiunea “Baltagul” de Mihail Sadoveanu este roman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu